Drever/Støver

Støver jagt
Startside Tilbage

Rigtig støverjagt er for én til tre mand og en god Drever. Men støverjagt er en krævende jagt. Jægeren skal kende sit terræn, vildtets vaner. Da der ikke er nogen fast post, kræver det stor forsigtighed, når der er mere end en mand. Det er den mest originale og den mest charmerende måde at drive jagt på.

sverige

 Når man kender sin hund rigtig godt, kan man høre hvad hunden driver med, på dens halsen, da der er forskel på om drevet er på ræv, hare, råvildt eller kronvildt. Det indebære, at du skal kende terrænet, så du ved, hvor vekslerne er, og hvilken veksel alt efter vildt art, eks. ræven vil bruge.

Hunden kan være mange minutter bag vildtet, ca. mellem 50 og 100 meter er vildtet foran hunden. Så det gælder om at tænke frem foran hunden: Hvilken veksel har dyret valgt? Lydt efter hunden og så er det om at komme hen til den rigtige veksel.

Vildtet bliver ikke stresset på nær samme vis som ved jagt med de langbenede hunde. En Drever kan ikke nær bevæge sig i det tempo, som vildtet kan gøre. Vildtet finder hurtig ud af, at det er en langsom gående hund efter dem, den giver hals, så de ved hele tiden hvor den er, så hunden er ikke spor farlig. Vildtet vil gøre mange stop, hvor de lytter efter hunden. Helt tryg ved situationen ingen stress og jag, "der er bare en langsom halsende hund efter mig". Vildtet er ikke nervøs for, at der er mennesker i nærheden, for det har ikke hørt eller set mennesker, for jægeren bevæger sig forsigtig og i rigtig vind. Derfor kommer vildtet på de vante veksler, og rundt i deres territorium, det vil sige at det kommer tilbage hvor det ca. er startet. Hvis det er et lam, der er kommet fra råen hunden driver med, først på jagtsæsonen, kan det nøjes med at gå rundt i ca. 20ha. Men hvis det er en gammel buk Dreveren driver med, er området meget stører (dens territorium).

Denne vedholdende egenskab hos Dreveren er den største og vel også eneste minus i forhold til fremmede lodsejere og andre jægere. Drever respekterer ikke skel, men går trofast på foden af vildtet. For dem der ikke kender til Drever, lyder det også voldsom, når en Drever kommer på foden af et stykke vildt med fuld hals igennem deres skov. Men da den kun følger dette stykke vildt, den driver med og vildtet i den pågældende skov, kan høre hunden komme, bliver vildtet ikke bange. vildtet ved hele tiden hvor hunden er og den kommer langsomt, så det bliver trygt stående. Så der sker ingen skade ved, at en Drever driver igennem et stykke skov, vildtet vil stadigvæk være der.

  Her til sidst en lille advarsel: Det er lige så farlig at starte med støverjagt, som det siges at være med golf, når man først har prøvet det, er det ikke til at stoppe igen. Støverjagt tager tid, somme tider lang tid, men der er hele tiden en vis spænding til stede, for du kan som regel følge med i, hvad der sker. (høre hunden)

 skov

Hvis du/i har fået løst til at prøve støverjagt, i en eller anden form, så kontakt mig,  jeg vil gerne hjælpe med at finde det antal Drever der er brug for til din/jeres jagt.

 

Mogens Lindbjerg

Mail. info@stoever.dk

Tlf. 28403109